THE BLASSICS – TOGETHERINGS

Op het eerste zicht zou men niet vermoeden dat er achter een groepsnaam als ‘The Blassics’ een negenkoppige multiculturele muziekformatie schuil gaat met muzikanten uit Finland en uit de Afrikaanse republieken Benin en Ethiopië. Toch is dit het geval bij deze wereldmuziek brengende groep die met het album “Togetherings” al aan hun vierde studioplaat toe zijn.

Het nieuwe album volgt op debuutplaat “The Blassics” uit 2013, “We Call It Real” uit 2015 en “Becoming Waves” uit 2017. De twee Finnen met gitarist Juha Sarkkola en trompettist Tuure Tammi waren in 2010 de oprichters van ‘The Blassics’ die verder ook nog een bassist, een drummer, twee percussionisten, een fluitspeler, een saxofonist en een zanger in hun rangen telt. Die zanger is de Ethiopiër Mikiyas Getachew die zichzelf de wat vlotter in het gehoor liggende artiestennaam ‘MikiMac’ heeft aangemeten.

Afroritmische funkmuziek wordt op het door de twee oprichters geproduceerde album “Togetherings” vermengd met jazzklanken en hoe dat dan allemaal wel mag klinken kunt u beluisteren op de video van de begintrack van het album: het zes minuten durende “In A Sincere Way”. Dat is trouwens het kortste van de zes nummers op de plaat, want track nummer twee “Hagerun Geleba” klokt pas af na elf minuten en de vier resterende songs “Yeselalewa”, “Why Is The Chicken Running?”, “Nurona Bilhatu” en “Block Hipat” duren elk tussen zes en acht minuten.

Hoewel deze formatie zijn basisroots dus in Finland heeft, lijkt de op dit album gespeelde muziek helemaal uit het Afrikaanse oerwoud te komen en dat is zeker het geval bij de door ‘MikiMac’ in het Afrikaans gezongen nummers. Volgens ons zijn het geheel experimenteel geïmproviseerde nummer “Why Is The Chicken Running?” en ook afsluiter “Block Hipat” de beste tracks op dit album, vooral dan omwille van zijn funky opzwepende Afrobeat-ritmes die de heren van ‘The Blassics’ zeker ook veel plezier zullen hebben bezorgd bij de plaatopname in de Finse studio.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Odd Funk Records

video